Η σχέση του ζευγαριού ως κρίσιμος παράγοντας της ομοιόστασης της οικογένειας

family_health_fb_banners_02

Ο άνθρωπος, αν και ζει σε ένα περιβάλλον που συνεχώς μεταβάλλεται, διαθέτει μηχανισμούς που διατηρούν σταθερό το εσωτερικό του περιβάλλον, εξασφαλίζοντας έτσι την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού και επομένως την επιβίωσή του. Η ικανότητα του οργανισμού να διατηρεί σταθερές τις συνθήκες του εσωτερικού του περιβάλλοντος (πχ θερμοκρασία), παρά τις εξωτερικές μεταβολές, ονομάζεται ομοιόσταση.

 

Κάθε διαταραχή της ομοιόστασης μπορεί να προκαλέσει την εκδήλωση διάφορων ασθενειών. Τέτοιες διαταραχές μπορεί να οφείλονται σε παθογόνους μικροοργανισμούς, σε ακραίες μεταβολές των περιβαλλοντικών συνθηκών. Όταν διαταράσσεται η ομοιόσταση, ο οργανισμός αντιδρά για να την αποκαταστήσει. Η αδυναμία αποκατάστασης της ομοιόστασης μπορεί να οδηγήσει σε ανεπανόρθωτη βλάβη του οργανισμού (Βιολογία Γ’ Λυκείου Γενικής Παιδείας).

 

Αν, λοιπόν, σκεφτούμε την οικογένεια ως οργανισμό και το ζευγάρι ως μηχανισμό ομοιόστασης , αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα του ρόλου που επιτελεί. Είναι σημαντικό να λειτουργεί υπέρ του οφέλους της οικογένειας, της διατήρησης και συνέχειας της, να διασφαλίζει την ψυχική και σωματική υγεία των μελών της, την ευημερία και κοινωνική ευεξία. Το κυριότερο όμως είναι να διασφαλιστεί η απουσία διαταραχών στην ομοιόσταση. Αυτό θα εξασφαλίσει την προστασία και άμυνα της οικογένειας, σε αλλαγές και αλλοιώσεις που προέρχονται από το εξωτερικό περιβάλλον. Η αδιάλειπτη φροντίδα της σχέσης είναι το κλειδί.

 

Σας περιμένουμε σε μια εισήγηση που σίγουρα θα σας κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον! Κατάλληλο για μαμάδες και μπαμπάδες όλων των ηλικιών, θρησκειών και εθνικοτήτων.

Ομιλητής

Δέσποινα Δριβάκου

Ιδιότητα

Ψυχολόγος Msc, Συστημική/Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια

ΔΡΙΒΑΚΟΥ-ΔΕΣΠΟΙΝΑ